Rådgivning til kræftramte

Jeg har arbejdet med kræftpatienter siden 2011 og set, følt og oplevet, hvor forskellige kræftforløb kan være. Sætning “hvad der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere” passer sjældent og især ikke på patienter med kræft. Kræftsygdom kan efterlade ar på både krop og sjæl.

Hvis man vil livet, må man takke ja til operationer, kemo/immunterapi, blodprøver og scanninger og meget mere. Bare tanken om at møde op på sygehuset, kan hos nogen, frembringe kvalme og ubehag.

I mødet med omgivelsernes håbefulde blik, kan det derfor være svært at fortælle om, hvor hårdt det hele er, da det er et vilkår at gå gennem alt dette, hvis man vil livet. Kræften har på en måde ændret lidt ved identiteten, døden er rykket nærmere og kan tage ensomhed og frygt med ind i livet.

Hvad sagde de på sygehuset?

Der er meget at holde styr på, når man er patient, og det kan være svært at huske og forstå den givne information, når man er følelsesmæssigt påvirket af situationen. Gode råd kan være at optage samtalerne med sundhedspersonalet, tage pårørende med til samtalerne eller booke en tid til journalgennemgang hos Liv&Kræft.

Viden om sygdommen/sygdomsforløbet er vigtig for at forstå, hvad man skal igennem. Spørgsmål man ikke fik stillet i konsultationen, kan føre til uro og usikkerhed omkring forløbet. Det er derfor vigtigt, at du tager de spørgsmål op der melder sig, så du kan skabe størst mulig tryghed for dig selv gennem sygdomsforløbet.

Terapi kan være en stor hjælp til at tage hånd om alle de svære følelser, der kan komme i spil i et kræftforløb. Kombinationen af viden og terapi er kerneydelsen hos liv & kræft.

Tid til eftertanke