Posttraumatisk vækst

Posttraumatisk vækst

Begrebet “posttraumatisk vækst” blev formuleret af de amerikanske forskere Richard Tedeschi og Lawrence Calhoun i 1995. Begrebet henviser til positiv psykologisk forandring som følge af meget udfordrende livsomstændigheder, og har været til stor inspiration for tilblivelsen af Liv&Kræft.

Tanken om at finde værdi i noget så meningsløst som et kræftforløb, virker opløftende og meningsskabende. At komme i kontakt med egne værdier, tættere på dem man elsker, eller det man drømmer om, kan være et solidt anker, når kræft skaber kaos i tilværelsen.

Selvom man rammes af kræft, stopper man ikke med at leve. Faktisk bliver det at leve pludselig meget vigtigere. Terapeutiske samtaler kan hjælpe en på vej, når man skal finde ud af, hvordan livet med kræft skal leves.

Mennesker er generelt meget gode til at tilpasse sig nye situationer. Vores verden forandres konstant og vi følger med. Når vi rammes af kræft, kan det være svært at følge med psykisk. Diagnosen rammer som regel hårdt, og tiden der følger, er ofte fyldt op med mange aftaler på sygehuset, og ikke så meget overskud til refleksion. Terapeutiske samtaler kan give nye perspektiver på tilværelsen, og måske kan du der igennem, få øje på noget kræften har forandret til det bedre? Der vil i så fald være tale om posttraumatisk vækst.